Här länkar vi till de 15 glasbruken samt tre Studioglasshyttor som finns i glasriket i Småland. Läs mera om glasbruken & Studioglas hyttorna och klicka vidare på glasbrukets/studioglashyttornas namn för komma vidare till deras hemsida.

Anpassad sökning

Bergdala Glasbruk

Tradition och nytänkande är ledorden för Bergdala
glasbruk som grundades 1889 vid den lilla byn Hästebäck.
Idag har glasbruksmiljön med rundugn och trägolv i hyttan
återställts i ursprunglig stil vilket gör den unik i Sverige. Hyttan
är öppen för besökare dels dagtid för att se glasblåsning eller viss
kvällstid då traditionell hyttsill serveras.

Boda Glasbruk

Här är platsen döpt efter bruket med den
lilla hyttan, byn heter nämligen officiellt
Boda Glasbruk . Nu för tiden är Boda en del av
varumärket Kosta Boda. På orten finns många av de gamla
bruksbyggnaderna kvar, även om flera idag används till något
annat. Det gamla brukskontoret används till exempel som ateljé till formgivarna


Johansfors Glasbruk

Johansfors Glasbruk är vackert beläget i Broakulla.
Här har man blåst och målat glas sedan 1891. Idag finns
formgivare som Astrid Gate och Ardy Strüwer knutna till
bruket och i turistshopen hittar du både utställningsprodukter,
konstglas och andrasortering. En av storsäljarna är det
karaktäristiska Astrakanäpple
t

Kosta glasbruk

Glasbruket i Kosta grundades redan 1742 och är idag det äldsta
bruket i Sverige som fortfarande tillverkar handgjort glas.
Banden med historien är starka, men bruket står i lika
hög grad för modern och nyskapande formgivning.
Just mångfalden av personliga konstnärliga uttryck och
det fria , gränslösa kreativa flödet har blivit varumärket Kosta Bodas
särpräglande kännetecken.

Lindshammar glasbruk

I Lindshammar har man blåst glas sedan 1905. Glasbruket bestod
då av en trähytta där man blåste enklare glas. Dagens glasbruk
är en modernare byggnad men övriga delar ur bruksmiljön är väl
bevarad sedan början av 1900-talet. Den gamla
spiksmedjan har till exempel renoverats och fungerar idag som
bruksmuseum där besökaren bl.a. kan se brukets äldsta glas


Mats Jonasson Målerås glasbruk

Mats Jonasson Målerås är Sveriges största privatägda glasbruk. Brukets huvudsakliga formgivare, Mats Jonasson är född och uppvuxen på orten och är även den största ägaren. Det har funnits glasbruk i Målerås sedan 1890 då man tillverkade fönsterglas. Idag produceras huvudsakligen konst- och prydnadsglas som främst är slipat, målat och graverat. Djurrelieferna från Målerås är kända över hela världen.


Nybro glasbruk

Nybro Glasbruk är det enda glasbruket i Glasriket som ligger i stadsmiljö, vid etableringen prioriterades bla närheten till järnvägen.

Nybro erbjuder bruksglas till både vardag och fest, där form, färg och funktion är framträdande egenskaper. Räktrålaren och Sillskutan är två klassiker från Nybro designade av Paul Isling. Trazzel formgiven av Jon Eliason, känd bla från Roomservice, är en annan serie som rönt stor framgång under senare år.





Orrefors glasbruk

Orrefors kännetecknas av tidlös design och ett klassiskt formspråk med enkla och klara linjer. Här gör man allt från massiva vaser och skålar i tung kristall till skira vinglas. Redan tidigt knöt Orrefors till sig konstnärer för att säkra det som idag blivit ett världskänt formspråk. Namn som Simon Gate och Edward Hald har blivit legendariska. Glas av dessa båda herrar samt av Orrefors övriga formgivare finns att beskåda i museet. Självklart finns här även en utställningshall för det moderna glaset. I kristallshopen fyndar du Orreforsglas till fabrikspriser






Pukeberg

Pukeberg är ett av Sveriges äldsta och mest välbevarade glasbruk. Sedan 1871 har här tillverkats glas i olika former, från bruksglas, lampglas och bensinpumpsglas till vackert konstglas. Här kan du uppleva hur ett glasbruksområde såg ut vid seklets början. Idag är anknytningen till design och formgivning starkare än någonsin. Här ligger Högskolan i Kalmars designutbildning och 2005 flyttade Arkiv för svensk Formgivning in i nyrenoverade lokaler.



Rosdala belysningsglasbruk

Rosdala är Sveriges enda kvarvarande belysningsglasbruk. Hela glasbruksmiljön i Rosdala är kulturminnesskyddad och tar med besökaren till svunna tider. Här finns även ett komplett glasbruksmuseum där man bland annat hittar en gammal 10-degelsugn från år 1900 samt olika verktyg och anordningar som visar hur arbetet på ett bruk gick till förr.


SEA glasbruk

SEA glasbruk grundades 1956 vilket gör bruket till ett av de yngsta i Glasriket. Ända sedan starten har sortimentet inriktats mot funktionella och stilrena produkter, gärna med mycket färg. Lagom till 50-årsjubiléet presenterades ett helt nytt sortiment av vaser, ljuslyktor och skålar skapade av bland andra Olle Brozén och Jon Eliason, två av Sveriges mest spännande formgivar
e.


Skruf glasbruk

Bruksbyggnaden i Skruv är ett stort komplex som byggts i olika etapper sedan 1946, då det gamla bruket brann. Det som är ovanligt är att hyttan ligger på andra våningen vilket underlättar arbetet vid ugnarnas underdel, som annars hade skötts från en låg halvvåning under jord.



Studioglas Strömbergshyttan

Tre mästare, tre temperament, tre viljor – men med en gemensam idé. Det var så verksamheten startade i Strömbergshyttan som är en av Glasrikets yngsta hyttor med sina drygt 20 år. Här har den kreativa friheten hela tiden stått i första rummet.



Transjö hytta

Transjö hytta, som är glasrikets minsta hytta, ligger idylliskt precis intill Lyckebyån. Hyttan är helt egenhändigt byggd utav de två mästarna Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Carlsson som sedan 25 år tillbaka huserar i Transjö. Här skapar de fantastiskt konstglas med stort konstnärligt innehåll. De kan låta fantasin flöda helt fritt, då de två mästarna bemästrar de flesta glastekniker på ett proffisionellt sätt. Ritzman och Carlsson tar både emot glaselever på hemmaplan samtidigt som de även har rest runt i världen och undervisat på glasskolor


Åfors glasbruk

I Åfors som grundades 1876 är den fina bruksmiljön väl bevarad. Hyttan ligger på samma plats än idag även om den är ombyggd och den vackra disponentbostaden vid ån finns kvar. Idag både bor och verkar formgivarna Ulrika Hydman Vallien, Bertil Vallien och Olle Brozén i Åfors. Deras senaste alster visas upp både i den gamla glasmästarbostaden ”Fina Stugan” och i utställningshallen i anslutning till butiken där du handlar Kosta Boda produkter till fabrikspriser
.

Här finner du också Studio glas hyttor


Hetlåga Glasstudio


Sedan 1985 har Hetalåga Glasstudio producerat konstglas enligt ursprungliga traditioner - glasblåsning på fri hand.
Hetalåga Glasstudio har en kontinuerlig produktion av unikt konstglas, men vardagsglaset är lika viktigt, det ska vara vackert, stabilt och hållbart. Syftet med hantverket är att glaset ska ha ett bestående värde, både funktionellt och estetiskt.


Hauges Hantverksglas

En liten glashytta som tror på att en småskalig produktion är viktig i framtidens kretsloppssamhälle. Miljövänlig omformning av engångsglas. Välkommen till glashyttan för att titta på tillverkningen och utställningen


Glasets Hus i Orrefors


Konstglas från utställare i Glasriket.
Kristallutställning med Företagskristall och äldre kristall. Kristallshop med handgraverad och handslipad kristall till ommarerbjudande, nyheter och mycket mera. Gravyrateljé: Där Du kan följa handgravyrarbete på nära håll

Mera om Småland





Källa Glasriket

Copyright © 2005-2010 Sverige Länkar, Alla rättigheter förbehålles. Sverigelankar.se säljer inget utan länkar endast till aktuella företag . Sverigelankar.se använder sig av Cookis klicka HÄR För mer info. Sverigelankar.se kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information.
Kontakta oss HÄR Senaste uppdatering 2010-09-10.







< >