Sturkö är den största av ön i Karlskrona Skärgård, den fasta befolkningen är ca 1500 personer. Servicen på Sturkö är vältbyggd det finns livsmedelsaffärer med ombud för Apotek, Systembolag samt Svenska Spel, rökeri, bensinstation, handelsträdgård, örtagård, bageri, café och en vackert camping.
På sydvästra delen av ön finns stora skogsområden och gott om promenadstigar. Från campingen utgår en markerad strövstig på 3 km. Här och var i skogen stöter man på gamla vattenfyllda stenbrott och mer eller mindre överväxta skravelhögar från stenindustrin som upphörde på 1940-talet. Även om Tjurkö var centrum för verksamheten, fanns det dock en del verksamhet även på Sturkö främst under början av 1900-talet. Man tror att Sturkö var bebott redan under tidig vikingatid. En silverskatt från 1000-talet upphittad vid Skällö visar på detta, och de s k ”hedningakåsarna” som ligger en bit upp på land, skvallrar också om tidiga bosättningar. (kås=tilläggsplats för båt) Kyrkan är från sent 1800-tal, och står på den plats där den gamla medeltidskyrkan, helgad åt sjöfararnas skyddshelgon S:t Gertrud, tidigare fanns.


Här hittar du tidtabellen för Skärdgårdstrafiken i Karlskrona Skärgård

Här nedan för presentarar vi länkar till sevärdheter och företag på Sturkö

Mera om Blekinge!

Besök Öarna i Karlskrona Skärgård
Aspö, Hasslö, Inlängan, Långören, Senoren, Sturkö, Tjurkö, Ungskär, Utklippan, Ö. Hästholmen-Ytterön

 

Copyright © 2005-2010 Sverige Länkar, Alla rättigheter förbehålles. Sverigelankar.se säljer inget utan länkar endast till aktuella företag . Sverigelankar.se använder sig av Cookis klicka HÄR För mer info. Sverigelankar.se kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information . Kontakta oss HÄR. Senaste uppdatering 2010-07-03